Tomatsaus

tomatsaus (6)
Denne sausen kan brukes til mange forskjellige retter… som pastasaus selvfølgelig, og pizzasaus, i lasagne, og i alle gryteretter hvor du vil ha en tomatbasert saus. Tynner du den ut med litt vann, hvitvin og/eller kraft/buljong så har du deilig tomatsuppe. Kok sausen litt ekstra uten lokk, og du har en tykk, deilig pizzasaus.

Plommetomatene og bifftomatene har mest kjøtt og minst vann, så jeg pleier å bruke mest av dem når jeg lager saus. Cherrytomatene har mer vann og mindre kjøtt, men er så søte og gode at jeg må ha med en del av dem også. Du kan selvfølgelig lage saus av all slags tomat- bare vær obs på at det kan bli forskjellig tykkelse på sausen.

Dyrker du ikke tomater selv, kjøp mørkerøde tomater av typen smakstomater, plommetomater, klasetomater, cherrytomater o.l. -ikke de bleke tomatene som ikke smaker noe. Med basilikum, oregano og timian som i oppskriften, har du en klassisk pasta- og pizzasaus. Vil du ha en mer nøytral saus, kutter du bare ut urtene. Dermed kan du krydre etter smak og bruk. Tilsett kjøtt og grønnsaker etter behov, eller bruk den som den er!
Jeg har her tatt utgangspunkt i ca. mengde til vanlig middagsporsjon med saus. Justér mengdene hvis du vil lage mye og hermetisere eller fryse ned. Alt er sånn ca. -jeg pleier bare å ta det på slump.tomatsaus (8)

Du trenger:
en god skvett olivenolje
4 fedd hvitløk
1 gul løk
1/2 rød chili
1 rød paprika
1 stor gulrot
ca. 1 kg. friske tomater
frisk basilikum
frisk oregano og timian (gjerne hele stilker)
1-2 ts rårørsukker (fåes kjøpt i for eks. Helsekostbutikk)
hønsebuljong (bruk bare litt vann for å røre ut)
havsalt, nykvernet sort pepper

Sånn gjør du:
Kutt grønnsakene i småbiter. Tomatbitene kan være grovt kuttet, i to eller fire biter, bare du får fjernet stilken. Cherrytomater trenger du ikke alltid å dele opp- hvis de er store kan du dele dem i to. Kok opp litt vann og fyll en liten kopp hvor du rører ut hønsebuljongen.
Stek hvitløk helt gyllen, men ikke svidd, i olivenolje i en gryte eller kjele. Det er helt essensielt at hvitløken stekes nok for å gi sausen riktig smak. Tilsett chili, løk, paprika og gulrøtter og stek mens du rører rundt i et par minutter. Tilsett tomater, sukker og buljong. Har du hele stilker med oregano og timian har du oppi disse også. La det putre under lokk på svak varme (ikke fosskoking) til du ser at tomatene har «falt sammen.” Følg med underveis om sausen blir for tynn, ta i så fall av lokket før du lar det surre videre. Ser sausen for tykk ut, tilsett mer vann. Ta  kjelen av platen, ta ut urtestilkene, tilsett frisk basilikum og mos med stavmikser. Tilsett et par spiseskjeer til med god olivenolje, kvern over sort pepper og smak til med salt (husk at buljong også salter).

Lager du mye på én gang, kan du hermetisere eller fryse ned i passe porsjoner! Les om hermetisering her!
hermetiske tomater
Lettvint og deilig pasta til middag: Stek biter av chorizo, hell over saus og varm opp. Kok pasta. Legg opp pasta og saus, og rasp over fersk parmesan, litt frisk basilikum, eller skvett over litt hjemmelaget pesto! Se flere oppskrifter her!

IMG_1770.JPG

Tomatsuppe: Tynn ut sausen ut med litt vann, hvitvin og/eller kraft/buljong så har du deilig suppe. En skvett fløte gjør smaken litt rundere. Server gjerne med for eksempel:
– macaroni
– kokt egg
– biter av sprøstekt bacon
– en klatt rømme
– godt brød med smør

tomatsuppe

tomatsuppe

4 kommentarer til “Tomatsaus

 1. Torill Aamodt

  Denne chutneyen ble SÅååå god!! Vi tok litt mer hvitløk og chili (den var ikke av den sterkeste sorten), men fulgte ellers oppskriften – stekte forresten i solsikkeolje. Spesielt godt fornøyd med 2 ss sukker i stedet for 250g til 500g som er i andre oppskrifter. Det blir flere omganger m gryter og blender utover ettersommeren! Hilsen Torill og Frank

  Svar
 2. Bjørg Marit Sollie

  Gleder meg til å prøve denne oppskriften, jeg har masse busktomater og småtomater i drivhusewt som trengs å plukkes og lages til noe vi kan kose oss med til vinteren.

  Svar
  1. Hageheksa Innleggsforfatter

   Så hyggelig å høre! Beklager sent svar, jeg får dessverre ikke beskjed når noen legger igjen kommentar. Noe feil med nettsiden min…

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *