Pesto

pesto (1)

Pesto er godt for både kropp og sjel, med masse friske urter- superenkelt å lage- og så mye bedre enn noen pesto du får kjøpt i butikken. Og så kan det brukes til det meste! For eksempel:

  • på smørbrød (landbrød, pesto, kalkun, salat, tomat)
  • i salat (for eks. rucculapesto)
  • til fiskeretter (basilikumpesto er digg på laks bakt i ovnen, persillepesto er godt til hvit fisk)
  • til grillet kjøtt
  • på pasta, ris og poteter
  • i foccacia
  • i omelett
  • i potetsalat (for eks. persillepesto)
  • på burger… m.m.

Basilikumpesto
Du trenger:
frisk basilikum (bare fyll opp blenderen med så mye du har, etter at du har hatt i osten og det andre- men ca. så mye som en potte du får kjøpt i butikken)
fersk parmesan (ca. en halv ost)IMG_1626.JPG
pinjekjerner (en pakke)
saft fra en sitron (eller et par lime)
2 store fedd hvitløk
olivenolje
havsalt, nykvernet pepper

Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne på lav varme, rør ofte. Imens skyller du basilikum og hakker den grovt. Fjern tykke/harde stilker. Hakk hvitløk grovt og del ost i terninger. Ha alt i blenderen, press over sitronsaft, bruk en liten sil slik at det ikke blir med noen steiner. Hell på minst en dl olivenolje. Mos. (Du kan selvfølgelig også bruke stavmikser.)
Blir pestoen for tykk, tilsett mer olje og sitronsaft. Smak til med salt og pepper, og hell på små glass/bokser som du kan putte i fryseren hvis du lager mye på én gang.

Persillepesto (samme mengder og framgangsmåte som basilikumpesto):
frisk persillepesto (3)
fetaost
valnøttkjerner
hvitløk
olivenolje
sitron eller limesaft
salt, pepper

Prøv deg fram med forskjellige urter, variér mellom pinjekjerner, valnøtter, cashewnøtter, mandler og andre nøtter, mellom parmesan, pecorino, feta og andre oster etter som det faller deg inn- disse oppskriftene er bare for å vise hva du kan bruke. Tåler du ikke melkeprodukter eller er veganer kan du bruke litt soyafløte eller lignende i stedet for ost.  Enjoy!

Tips:

  • Du kan også lage pesto av ville vekster som brennesle og skvallerkål! Godt og sunt!
    Les mer om brenneslens fantastiske egenskaper her!
  • Tynn ut pestoen med mer olje (og ev. litt mer sitron/limesaft), og du har en nydelig salatdressing. Du kan bruke all slags pesto på salat, variér etter type salat.
  • Bland pesto med for eksempel majones, rømme, yoghurt, creme fraiche eller lignende, og du har en nydelig dipp/saus.
  • Enkelt å lage en deilig potetsalat hvis du har pesto stående: Bland for eks. persille- eller rucculapesto med kokte (ikke varme men lunkne) poteter. Tilsett eventuelt også litt rømme eller majones.
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Google+0Pin on Pinterest0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *