Gulrotkake med eple og appelsin


IMG_1936
Dette er en kake du kan spise med god samvittighet!
Hvis jeg sier at denne kaka er sunn, tenker du kanskje at den ikke er så god. Men jeg lover deg at du ikke blir skuffa! Jeg er ikke noen kakemons, men denne kaka elsker jeg. Jeg baker den både til gjester og hvis jeg vil ha noe ekstra godt til frokost på fridager.
Oppskriften har blitt til over tid, og er basert på en oppskrift jeg fant i en gresk kokebok. Kaka inneholder hverken egg eller melkeprodukter, men er utrolig smakfull… mektig, men samtidig frisk. Hæ, olivenolje, tenker du kanskje.  Men alle som har smakt denne kaka har spurt etter oppskriften. Så her er den!

Du trenger
2 dl olivenolje
1 dl sukker (jeg bruker økologisk rårørsukker eller kakaoblomstsukker, fås kjøpt på helsekost)
1 dl flytende honning
2 ss kanel
1 stor appelsin (saft og skall)
2 dl revet, rødt eple (ca. 1 stort eple)
2 dl revet gulrot (ca. 1 gulrot)
4 ts bakepulver
2 dl grovt knuste valnøtter
6 dl lyst mel (du kan bruke både hvetemel, spelt og glutenfritt mel som for eks. bokhvetemel)
Sesamfrø

Utstyr
Rivjern, parmesanraspe
Ildfast form på ca. 35 x 25 cm
Visp, tresleiv, bakebolle, dørslag/sil

Fremgangsmåte
Sett ovnen på 175 grader.
Vask appelsin og eple godt, skrell gulrot.
Visp sammen olivenolje, sukker, honning og kanel.
Rasp av og tilsett appelsinskallet. Du skal ikke ha med det hvite, kun det ytterste, oransje skallet. Del appelsinen i fire båter og klem oppi safta over et dørslag slik at du ikke får med noen steiner. Visp inn bakepulver. Nå er det lurt å bytte ut vispen med en tresleiv. Rasp eple og gulrot og tilsett i røra. Knus valnøtter grovt i en morter og tilsett dette, samt melet.  Rør godt.

Smør formen med olivenolje og hell røra oppi. Dryss over sesamfrø slik at det dekker hele kaka. Stek nederst i ovnen i ca. 40 min hvis du har brukt glutenfritt mel, ca. 1 time hvis du bruker vanlig mel/hvetemel. Sjekk underveis at kaka ikke blir for mye stekt oppå, i så fall kan du legge over et bakepapir og steke videre. Sjekk om kaka er ferdigstkt når du tar den ut ved å stikke en strikkepinne ned midt i kaka. Er den like ren når du tar den opp er kaka ferdig! La den stå litt før du begynner å skjære i den. Nyt! Smaker fantastisk sammen med vanliljeis og kaffe!IMG_1919IMG_1920IMG_1921IMG_1923IMG_1925IMG_1930

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *