If you can’t beat it, eat it

brennesleDa vi kjøpte huset vårt hadde det stått tomt i fem år, og det bar hagen preg av. Under et teppe av tistler og villniss nederst i hagen fant jeg, til min store glede og forbauselse, rundt ti bærbusker. I alle kriker og kroker- og de fleste andre steder- var det store mengder brennesle. Nedenfor gjerdet vårt er det en skråning som grenser mot et jorde. Her var det også et hav av brennesle. Jeg iførte meg lange gummihansker, dro opp med rota og fyllte, i pur uvitenhet, flere søppelsekker som ble kjørt på søpla. Til tross for iherdig luking og dekking med duk og plast klarte jeg ikke å kvitt alt. Heldigvis. For brennesle er jo rene supermaten! En bombe av vitaminer og mineraler. Utrensende, styrkende, avgiftende, smertestillende, betennelseshemmende- you name it. Og smaker deilig! Jeg lager te av friske blader, og tørker blader til te til vinteren.

super-te

super-te

Te av brennesle
Legg friske blader i en tekanne, hell over kokende vann, sett på lokk, trekk i fem minutter. Søt eventuelt med honning eller Stevia.

Og så lager jeg suppe.
neslesuppe

Neslesuppe
Ta på hansker, gå ut og plukk nesleblader. Til denne suppa trenger du omtrent samme mengde som de store posene med fersk spinat du finner i butikken.
1 stor gul løk
2 fedd hvitløk
pepperrot, sellerirot eller persillerot (ta det du har, ca. samme mengde som løk)
kjøttkraft eller buljong
ca. 2 dl fløte/creme fraiche (eller 1 boks kokosmelk, hvis du ikke tåler melkeprodukter)
havsalt og nykvernet, sort pepper etter smak
smør eller olje
sprøstekt bacon i biter
ev. kokte poteter i biter

Skyld neslen godt. Surr grønnsakene litt i smør eller olje i en stor gryte eller kjele. Tilsett neslen og la det surre til den har falt sammen. Tilsett kraft/buljong til det så vidt dekker det andre og la det småkoke i ca. fem minutter. Mos med stavmikser. Tilsett fløte/creme fraiche/kokosmelk og kok opp. Har du en skvett hvitvin er heller ikke det dumt å ha oppi. Krydre med pepper og smak ev. til med salt. Tilsett ev. mer kraft hvis suppa er for tykk. Servér med sprøstekt bacon i biter, grovt brød og smør. Gjerne også kokt egg. Du kan også bruke kokte potetbiter i suppa i stedet for brød.
neslesuppe (1)
S
yns du dette brødet ser godt ut? Se oppskriften her!

Gjødsel laget av brennesle
Av brennesle lager du også den beste gjødselen! Den er til og med helt gratis. Plukk brennesle (stilk og blader), stapp så mye du klarer ned i en bøtte, fyll på vann til toppen, sett på lokk og legg noe tungt på lokket. La bøtta stå å gjære i sola i et par uker. Ferdig! Ta ut brennesla. Når du skal bruke det blander du det ut med vann i en vannkanne i forholdet 1/10. Kan brukes som gjødsel til alt du har i hagen!

Nesler + vann i en bøtte

Nesler + vann i en bøtte

neslegjødsel (1)

Sett på lokk + noe tungt, la stå i sola

Slik ser det ut når det er ferdig

Slik ser det ut når det er ferdig

Share on Facebook19Tweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Google+0Pin on Pinterest0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *